SF-modellen

Sexuella övergrepp kan ge många olika skador, symtom och diagnoser. Det kan göra det svårt att se hur det hänger ihop. WONSA använder begreppen skuld, skam, skräck, svek, förvirring och förluster för att göra de svårigheter och symtom som många utsatta har mer begripliga. Vi kallar det för SF-modellen*.

SKULD

Skuld skadar förmågan att relatera till de egna förmågorna på ett realistiskt sätt, och kan resultera i tvång, kontrollbeteenden och bestraffningar.
Vanliga antaganden: Jag borde ha kunnat göra bättre, jag är dålig som inte kunde undvika detta, det var mina brister som gjorde att det som hände hände, jag är värd att straffas.
Önskad insikt: Jag kunde inte kontrollera det som hände, den som utsatte mig för det hemska gjorde fel, jag är stark som har överlevt och jag vill tacka mig för att jag klarade mig.
Mål med behandlingen: Känsla av frihet och tacksamhet, empowerment och agency

Exempel på delmål: Att förstå hur skuld skapas - Att acceptera hur omständigheterna såg ut och att patienten gjorde allt som var möjligt, men att det inte räckte.

 

SKAM

Skam skadar förmågan att uppfatta sig själv som värdefull och förmågan att vara närvarande i den egna kroppen och riskerar att skapa suicidalitet. Skam är nära besläktat med äckel, och den avoidance som det skapar.
Vanliga antaganden: Jag är ovärdig detta liv, jag borde inte finnas, jag är så äcklig och/eller värdelös att varken jag eller någon annan står ut med mig, och därför borde jag ta mitt liv.
Önskad insikt: Skam och äckel är biologiska reaktioner på vidriga och potentiellt livsfarliga händelser. Jag är ren och fin och värd att leva
Mål med behandlingen: Egenkärlek, empowerment, självomsorg.

Exempel på delmål: Att förstå hur och varför skam och äckel skapas - Avstå självskadande beteenden - Våga vara närvarande i en trygg miljö - Kunna se sig i spegeln, och vara närvarande - Kunna beröra sin kropp, och vara närvarande - Kunna identifiera positiva egenskaper hos sig själv - Identifiera saker som tycks om och som personen mår bra av - Göra saker som skapar välbehag.

 

SKRÄCK

Skräck kan ge skador som påverkar balansen mellan höger och vänster hjärnhalva, aktiviteten i framloben, och lillhjärnan. Det här kan i sin tur göra att det är svårt att tänka, att minnet inte fungerar och att man får  sömnstörningar, PTSD och dissociativa. 

Vanliga antaganden: Jag är, eller håller på att bli galen och ingen förstår mig.
Önskad insikt: Jag är normal, men jag har varit med om saker som har skadat mig. Andra människor förstår mig, och jag kan få hjälp att läka skadorna.
Mål med behandlingen: En hjärna i balans, utan symtom på PTSD och dissociation.

Exempel på delmål: Förstå sina symtom - Hitta en trygg plats - Kunna reglera det egna systemet - Minska fobin för inre upplevelser - Kunna/våga sova - Kunna förankra och integrera minnen

 

FÖRVIRRING

Förvirring kan skada spegelneuronens funktion samt förstärker samtligt ovan.
Vanliga antaganden: Jag kan inte påverka någonting. Det spelar ingen roll vad jag gör, det blir ändå fel. Önskad insikt: Mina viktiga vuxna agerade irrationellt, och det gjorde mig förvirrad och det skadade mina spegelneuron, men det går att läka.
Mål med behandlingen: Känsla av att ha kontroll över sitt liv.

Exempel på delmål: Förståelse för sina skador - Lära sig strategier för ökad trygghet - Lära sig tolka ansiktsuttryck - Börja mentalisera - Skapa trygga zoner och gränser

 

FÖRLUSTER

Att utsättas för ACEs innebär ofta många förluster. Några av de vanligaste är förlusten av kontroll över den egna kroppen, över en ”normal” barndom och ha kunnat klara av saker som andra har klarat av, och förluster av viktiga relationer som man på grund av sina skador inte har kunnat bibehålla. Det är vanligt att förluster kan kompenseras genom olika beteenden.

Vanliga antaganden: Jag måste se till att ha kontroll på det jag kan ha kontroll på, annars kan allt krascha. Allt kan försvinna, när som helst.
Önskad insikt: Jag har mycket att sörja, och det finns saker kvar som jag kan ta vara på eller utveckla. 
Mål med behandlingen: Förmåga att både känna sorg och glädje, ilska och tacksamhet.
Delmål: Våga känna sin egen smärta

 

*Modellen bygger på den kunskap som idag finns om sexuella övergrepp och trauman, och du hittar både litteratur och studier om detta i WONSAs bibliotek. Vi lägger löpande in mer material. Modellen är basen i en teori som testas vetenskapligt, men som inte är publicerad ännu.