Nyhetsbrev vecka 42

Höstnyheter

Vi börjar med en glad nyhet, nämligen att yogagruppen med Åsa äntligen kommer att börja igen!

Yoga på WONSA

När: Åtta onsdagar 27/10 – 15/12, kl 16.00–17.30 
Var: Din Insida, Stortorget 3  

För vem: Gruppen är öppen för alla som varit utsatta för sexuella övergrepp och är inskrivna på Wonsa. Den vänder sig till alla, oavsett könstillhörighet eller könsidentitet.
Kostnad: 100 kr/gång eller frikort om du har en giltig remiss till Wonsa. 300 kr/gång om du betalar privat. Återbud senare än dagen innan debiteras.  

Varmt välkommen med frågor eller med din anmälan!
(Mer information om yogan hittar du längst ner i brevet) 

Åsa Karlsson, Leg. Sjukgymnast och Leg. Psykoterapeut   
Tel: 070-7705691 Mail: Bodyjoy.asa@gmail.com 

 

WONSA har både medverkat och omnämnts i en hel del olika sammanhang under hösten, vilket vi är väldigt glada för! Nedan följer ett urval: 

WONSA under hösten

  • Nätverksmöte med jämställdhetspolitiska talespersoner den 21 september: WONSA deltog i ett nätverksmöte med jämställdhetspolitiska talespersoner. Temat för mötet var Jämställd hälsa och vår klinikchef Gita Rajan höll som expert ett kort föredrag på temat.
  • Debattartikel i Aftonbladet den 23 september: Aftonbladet publicerade en debattartikel skriven av WONSA, Sveriges kvinnolobby, Kvinnliga läkares förening, Rise och nxtME. Läs hela debattartikeln här!  
  • Interpellationsdebatt den 23 september: WONSA omnämndes i en Interpellationsdebatt mellan Marléne Lund Kopparklint (M) och Socialminister Lena Hallengren (S). Debatten utgick från Interpellation 2020/21:890 - Vård och stöd för personer som har utsatts för sexualbrott, av Marléne Lund Kopparklint (M). Här hittar du Interpellationen och debatten 
  • Rise-dagen den 1 oktober: WONSAs Gita Rajan pratade om förekomst och långsiktiga konsekvenser av sexuella övergrepp i barndomen, ACE, forskning och statistik. Här kan du läsa mer hos Rise.
  • Interpellationsdebatt den 14 oktober: WONSA omnämndes i en Interpellationsdebatt mellan Marléne Lund Kopparklint (M) och Socialminister Lena Hallengren (S). Debatten utgick från Interpellation 2021/22:17 - Kunskapsbaserad vård till sexualbrottsutsatta, av Marléne Lund Kopparklint (M). Här hittar du Interpellationen och debatten. 
  • Metoo-uppropen på Moderna Muséet den 16 oktober: WONSAs Gita Rajan medverkade i samtalet Den ojämlika rätten - om sexuellt våld under Metoo-uppropen på Moderna Muséet (4 år sedan #metoo). Här kan du läsa mer hos Moderna muséet!  
  • CEDAW* Informal session den 18 oktober kl 15.00 - 16.30: Möte med CEDAW-kommittén, inför Sveriges förhör i Geneve den 22 oktober. WONSA håller ett kort anförande tillsammans med flera andra av Sveriges samlade civilsamhällesaktörer (NGO:s). Deltagande länder är Sverige, Maldiverna och Nicaragua. Mötet hålls på engelska och går att se via UN Web TV: http://webtv.un.org/meetings-events/  

För de som även vill se Sveriges CEDAW*-förhör i Geneve den 22 oktober hålls det kl 10-12 & 13-17 Förhöret hålls på engelska och går att se via UN Web TV: http://webtv.un.org/meetings-events/  

Skuggrapport och lite mer info från Sveriges kvinnolobby hittar ni här

(*CEDAW = FNs kvinnokonvention) 

  • Föreläsning av nxtME och WONSA den 11 nov: WONSAs Gita Rajan medverkar tillsammans med från nxtME i föreläsningen Våga fråga - En föreläsning för dig som träffar utsatta i ditt yrkeHär hittar du mer information

Här finns bra stöd och hjälp att hitta,  i väntan på behandling:     

Länkar till utvalda stödorganisationer  

Övrigt 

 

Yoga på WONSA

(mer information)

Varmt välkommen till ett nära och respektfullt möte med dig själv i och genom din kropp. Kroppen är en lojal bundsförvant, som bär allt det vi inte hinner med att landa i och processa i en komplex vardag. Värk, stelhet, en känsla av stress, oro och ångest är alla möjliga symtom på denna obalans.

Genom en medveten kontakt med andningen och fokus på närvaro i den direkta upplevelsen av din kropps signaler, snarare än en strävan att göra rätt och prestera, öppnar vi upp för en ständigt fördjupad acceptans av allt som är där. Denna respekt för kroppens integritet bidrar till en trygghet som gör det möjligt för kroppen att låta sig öppnas inifrån. Yogan är grundande och bidrar till ökad kroppskännedom och medveten närvaro.

Kroppen blir både stark, stabil och rörlig på ett balanserat sätt och rörelserna präglas alltmer av ansträngningslöshet, även när Yogan är dynamisk och intensiv. Du tränar utifrån dina egna förutsättningar och inifrån din egen kropp, för att möjliggöra trygg och hållbar utveckling! 

 

Vi önskar er alla en fortsatt fin höst!

/Team WONSA